 |
 |
Kot taşlama atölyelerinde yaşanan ölümlerle ilgili geçtiğimiz aylarda Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER tarafından başlatılan çalışmalar devam ediyor. Yaşamlarını sürdürebilmek için hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalışan gençler, bu atölyelerdeki koşullar sebebiyle ya sağlıkları bozuluyor yada yaşmalarına veda ediyor.
TÜ-MER tarafından kurulan Araştırma Komisyonu konu hakkında detaylı bilgi almak amacıyla Bilgi Edinem Hakkı Kanun çerçevesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'na bazı sorular yöneltmişti. Gelen cevaplar olayın boyutlarını gözler önüne seriyor.
Kot taşlama atölyeleri ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2007 yılında başlatılan çalışmalar neticesinde Tekirdağ ve İstanbul illerinde sadece kayıtlı olan 15 atölye ve 93 kişi üzerinde denetim yapılabilmiş. Halbuki sadece İstanbul ilinde yüzlerce atölye ve çalışandan bahsediliyor. Sadece kayıtlı atölyelerin denetime tabi tutulması ise manidar. Geçen iki yıl içersinde kamuoyunda oluşan hassasiyete karşı bu kadar az denetimin yapılması kafalarda insan yaşamı bu kadar ucuz mu? sorusunun oluşmasına neden oluyor. Halbuki yerel yönetimler ve diğer kurumların taşra teşkilatları ile yapılacak ortak çalışmalar neticesinde daha gerçekçi sonuçlara ulaşılabilirdi.
TÜ-MER kamuoyuna yaptığı açıklamada yaşanan sorunları denetimsizliğe ve teknolojik eksikliklere bağlamıştı. Bakanlık, yaşanan sorunların kökeninde teknolojik eksikliklerin bulunduğunu kabulleniyor fakat çalışanların koşullarını iyileştirme noktasında ne tür çalışmalar yaptığı /yapacağı konusunda bilgi vermekten kaçınıyor.
Çalışma Bakanlığı göndermiş olduğu yazıda az sayıda yapılan denetimler neticesinde ne tür cezai işlem uygulandığı konusunda bilgi vermemiş. Ayrıca söz konusu yazıda kayıtdışı çalışan işyerleri ve çalışanları hakkında neler yapılacağına ilişkin bir bilgi yok. Genel hatları ile yapılan veya yapılması düşünülen çalışmalar evrak üzerinde kalmış. Bu süreçte insanlar bu atölyelerde zehirlenmeye ve yaşamlarına veda etmeye devam ediyor.
Konuyla ilgili bilgi almaya çalıştığımız diğer bir kurum ise Sağlık Bakanlığı. Bakanlık derneğimize cevaben gönderdiği yazıda kanun gereğince yetkili makamın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olduğunu hatırlatma gereği duyuyor. Ayrıca yazıda yinede başlatılan bazı çalışmaların içersinde olmaya çalıştığınıda belirtiyor.
Fakat derneğimiz tarafından Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde yöneltilen soruları yanıtsız bırakmış. Örneğin Kot taşlama atölyelerinde yaşanan sorunlarla ilgili kaç kişi hastanelerde tedavi görmekte ve kaç kişi hayatını kaybetmiş? sorularının cevabı meçhul. Anladığımız kadarıyla bu soruların cevabı Sağlık Bakanlığı'da bilinmiyor.
Söz konusu derneğimize ulaşan yazıların orijinaline aşağıda linklerden ulaşabilirsiniz.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI'NIN KOT TAŞLAMA ATÖLYELERİ HAKKINDAKİ YAZISI 1
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI'NIN KOT TAŞLAMA ATÖLYELERİ HAKKINDAKİ YAZISI 2
SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN KOT TAŞLAMA ATÖLYELERİ HAKKINDAKİ YAZISI
Bu haber 5.575 kez okundu...
|
 |