 |


 |
Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) ve Bilim Sanat Felsefe Akademisi (BSF)'nin ortaklaşa düzenledikleri tüketici hakları semineri, BSF Seminer salonunda gerçekleştirildi. Çok sayıda tüketicinin takip ettiği seminer sonrasında katılan tüm davetlilere sertifika verildi.
Tüketici Haklarını Ne Kadar Biliyoruz” ve “Tüketicinin Bilmesi Gereken Haklar Nelerdir?” adlı seminer BSF Seminer salonunda gerçekleşti. Seminerde Tüketici Hakları Merkezi (Tü Mer) Genel Başkanı Ömer Keser, Genel Başkan Yardımcısı Fatih Dinler, Tüketiciler Derneği (Tü Der) Başkanı Engin Başaran ve İTO Tüketici Masası Şefi Nevcihan Dinç katıldılar.
Kapıdan satışlara dikkat;
Tü Mer Genel Başkan Yardımcısı Fatih Dinler, kapıdan satışlara dikkat çekerek tüketicinin bilmesi gereken hakları şu şekilde başlıklar halinde sıraladı.
• Sözleşme de el yazısı ile tarih ve imza olması lazım. Tüketici aldığı malı sebep göstermeden 7 günde iade edebilir. 7 günde peşinat alınamaz alınırsa, alınırsa tüketici cayarsa iade edilecek.
• Sözleşmelerde haksız şartlar bağlayıcı değildir. Yani tüketici haksız duruma düşüren şartlardır. Devre mülk ve tatil turları da yasa kampasımında olup tüketici 7 gün önce hakkını 3.kişiye verebilir. Taksitli satışlarda peşinat 1/10’dan fazla olamaz.
• Kampanyalı satışlarda ise yüzde 40 ön ödeme yapılır, taksit miktarı 12 ayı geçemez konutlarda ise 30 aydır. En fazla bir ayda hizmet ifası gerekir. Bir ay içerisinde malı teslim etmesi gerekir.
• Mesafeli sözleşme yani internet satışlarında da 7 günde sebepsiz çayılabilir. Banka, sigorta ve anında teslim de bu çayma geçersizdir. Tüketici kredilerinden en fazla iki ödeme yapılmazsa faiz süreci işler. Temerrüt yüzde 300’den yüzde 30’dur.
• Kredi kartlarında da 30 gün önce faiz artırımı bildirilmeli. Eğer müşteri 60 gün içerisinde ödeme yaparsa bu artırım gecersizdir.
Yurtdışından gelen gıda ürünlerine dikkat !
Tüketiciler Derneği (Tü Der) Başkanı Engin Başaran’da artık günümüzde sentetik yiyeceklerin giderek arttığını ifade ederek ben şahsen gıda satın alırken artık içerisinde ne var iyici bakıyorum, dedi. Başaran, artık devir anneannemizin devri diyerek gıda tüketiminde doğallığa dikkat çekti. Başaran konuşmasını şöyle sürdürdü: “ İsrafı öğrenmemiz lazım, ihtiyacımız kadar tüketmeliyiz. İlanların yüzde 90’ı malesef abartılı. Birey olarak birşey yapmak zor, örgütlenmeliyiz. Riskler, yurtdışında gelen ürünlerde. Bu gıdalara dikkat etmeliyiz. Yurtdışından gelen her ürünü güvenli ya da bu nasıl olsa sıhhatlidir diye düşünmeyin.”
İTO üretici ile tüketiciyi koruyor
İTO Tüketici Masası Şefi Nevcihan Dinç “Biz İTO olarak tüketiciyi korumak adına gerekenleri yapıyoruz ve üretici ile tüketicinin arasında köprü vazifesi yapıyoruz” diyerek İTO’nun bu konudaki hassasiyetini ortaya koydu. Dinç, konuşmasını şöyle devam etti:” Biz ancak İTO üyesi firmalardan gelen şikayeti değerlendiriyoruz. Bu şikayetlerde ilgili meslek komitelerinde incelendikten sonra üye aidatının 6 katından üyelikten mene kadar ağır yaptırımlarımız var. Tüketiciler sorunu oldukları firmalarla ilgili bilgileri geçtikleri andan itibaren incelemiz başlar.”
Tüketici ile üretici bilinçlenmeli
Tü-Mer Genel Başkanı Ömer Keser’de son olarak söz olarak tüketici ile birlikte üreticinin de bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayarak,ihtiyacımız olup olmadığını hesaplamaksızın rengine, boyutuna, reklamdaki imajına, aldanarak tüketen bir toplum olduk, şeklinde konuştu. Keser, aylık geliri 500 milyon cebindeki kredi kartı limiti 5 – 6 milyar olan insan sayısının fazla olduğuna değinerek “Kapıdan satış yapan firmaların inanılmaz vaatlerine inana tüketici sayısı küçümsenecek gibi değil“dedi.Keser konuşmasını şöyle tamamladı:”Aradığınızda ulaşamadığınız müşteri hizmetleri, nereye şikayet edersen et kardeşim nidalarının sonu halen gelmedi. Geçtiğimiz yılın rakamlarına göre Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine yapılan müracaatların %80’ni tüketici lehine sonuçlanmıştır. Bu tablo bize firmaların tüketici hakları konusunda yetersiz olduğunu göstermektedir.Dolayısıyla firmaların tüketici hakları konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.“
Bu haber 4.899 kez okundu...
|
 |