 |
 |
İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde mantar gibi çoğalan fatura ödeme merkezleri, fatura kuyruklarından bıkmış vatandaşların elektrik, doğalgaz, su ve telefon faturalarını ödeyerek yeni bir sektör oluşturdu.
İlgili kurum vezneleri haricinde vatandaştan komisyon alarak fatura tahsilatını yapan bu merkezler, ödemeleri internet üzerinde kişiler adına ve belli bir komisyon karşılığında yapıyor. 'Aracı kuruluşlar' unvanıyla kurulan fatura ödeme merkezleri, İSKİ, İGDAŞ, Telekom gibi kurumlar tarafından yetkilendirilmediği için tüketici derneklerinin ise tepkisini çekiyor. Suiistimale açık alan bu merkezlerin bir an önce kapatılması isteniyor.
Diğer taraftan, vatandaşı 5 kuruş (500 bin lira) bedel karşılığında hizmet vererek fatura kuyruklarından kurtardıklarını belirten fatura ödeme merkezlerinin yetkilileri, 'illegal' bir iş yapmadıklarını, vatandaşın bu merkezlere büyük ilgi gösterdiğini ifade ediyorlar.
"İllegal iş yapmıyoruz"
Bilişim sektöründe faaliyet gösteren bir yazılım firması olan Novatro, geliştirdiği Veznet yazılımı ve vezne merkezleriyle fatura tahsilatı yapan şirketlerden sadece biri. Veznet programını satın alanları, 'Vezne' markasıyla bayiliklerine ekleyen şirket, bu alanda kurumsallaşma yolunda önemli adımlar atıyor.
6 aylık bir dönemde İstanbul ve İzmir'de 30'a yakın bayiye ulaşan Vezne'nin yetkilisi, işlemlerin bankalar vasıtasıyla yapıldığını bu nedenle 'illegal' bir iş yapmadıklarını ifade ederek, "Bizim programımızı kullanan merkezlerde, vatandaşın mağduriyeti söz konusu değil. Vatandaşın sistemimizde mağdur olmaması için gelen fatura anında bankaya yatırılıyor. Yani programının havuzunda faturaların toplanması ya da belli bir saatte bankaya transferi söz konusu değil. Faturayı aldığı anda bilin ki fatura meblağ hesabında yatırılmıştır ya da o kurumun hesabına geçmiştir. İşlem sonrasında ise vatandaşa fatura veriliyor. Elinde bir belge olmuş oluyor. Bilgisayardan print edilen bu belge bankaya götürüldüğünde faturanın ödendiğine dair geçerliliği olan bir fatura veriyor zaten" diye konuştu.
Suiistimale açık
Tüketici Hakları Merkezi Genel Başkanı Ömer Keser, vatandaşın elektrik, doğalgaz, su gibi kamu hizmeti veren birimlerin yetersiz ödeme hizmetinden dolayı kuyruklarda beklemek istemediğini, bu ihtiyacı tespit eden kişilerin de böyle bir sektör oluşturduğunu söyledi. Keser, "Belli bir miktar bankaya para yatırıyorlar. Bu miktarı yatırdıktan sonra kendi hesaplarından vatandaşa 'sözde' belge vererek faturalarını ödetiyorlar. Fakat ilginç olan fatura ödeme merkezleri tarafından ödenen faturanın muhataba hiçbir hukuki getirisinin olmaması. Bir ay boyunca vatandaş bir sonraki faturasının ödenmediğini anlamaz. Ancak 'buraya ödedim' diye bir talep hak edemez. Yasal altyapısı olmayan ve istismara çok açık bir uygulama bu. Fatura ödeme merkezlerine hukuki bir girişim yapmak elzem" dedi. Kurumların vatandaşların faturasını en basit ve sıra bekletmeden yatırmasını sağlaması gerektiğini belirten Keser, bu tür merkezlerin daha çok mahalle aralarında açıldığına dikkat çekerek, tüketici örgütleri olarak istismara açık ve hukuki alt yapısı olmayan hiçbir uygulamayı olumlu görmediklerin söyledi. Keser, bu merkezlerin kayıtdışılığı artıracağını sözlerine ekledi.
Tüketiciyi Koruma Derneği Başkan Ali Erk ise tüketici haklarına aykırı olan bu merkezlerin kapatılması gerektiğini söyledi.
Kurumlar yetki vermiyor
İSKİ tarafından yapılan açıklamada, 'fatura ödeme merkezi' adındaki yerlerle kurumun herhangi bir anlaşması bulunmadığı, İSKİ faturalarının yalnızca İSKİ veznelerinden, anlaşmalı banka şubelerinden ve İSKİ internet şubesinden tahsil edilebildiği dile getirdi. Şu an İstanbul genelindeki tüm veznelere ve anlaşmalı olunan 12 bankanın 140'a varan şubelerinin tamamında banka veznesi yada otomatik ödeme talimatı ile su faturası ödemesinin rahatlıkla yapılabildiği belirtilirken, 25 banka ile de otomatik ödeme talimatıyla faturaların tahsil edildiğini bildirildi. Söz konusu yerlere kurum tarafından herhangi bir yetki verilmediği için bu yerlerin vatandaştan aldıkları ücretleri İSKİ veznelerine yatırmamaları yada geç yatırmaları durumunda oluşacak mesuliyetin abonelere ait olacağı kaydedildi.
Açıklamada, "İstanbullular'ın ileride herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için faturalarını yalnızca kurumumuz veznelerine ve anlaşmalı olduğumuz bankalara yatırmalarını tavsiye ediyoruz" denildi.
Bu merkezlerle ilgili davaların, vatandaştan para tahsil ederken İSKİ'nin adına bu işlemi yapmadıklarını, aldıkları paraları müşteri adına götürüp toplu olarak İSKİ veznesine yatırdıklarını beyan etmeleri üzerine kanuni kovuşturmadan beraat ettikleri ifade edildi.
İGDAŞ, vatandaş mağdur olabilir
İGDAŞ'tan yapılan açıklamada ise bu merkezlerden yapılan işlemlerin ilgili kurumları bağlamadığı, mevcut yasalara göre suç da teşkil etmediği belirtildi. Suç unsuru oluşması için, faturalarını tahsil ettikleri kurumların logolarını asmaları gerektiği kaydedilen açıklamada, "Henüz bu merkezlerle vatandaş arasında ödeme konusunda ciddi bir anlaşmazlık olmadığı için dikkat çekmemekle birlikte böyle bir olay yaşanması halinde vatandaşlarımızın mağdur olması durumu söz konusu olduğundan abonelerimizin İGDAŞ şubeleri ya da ilgili banka şubeleri kanalıyla doğalgaz ödemelerini yapmalarını önemle hatırlatıyoruz.
İGDAŞ olarak abonelerimizin zahmetsizce, hatasız ve hızlı fatura ödemesi yapabilmeleri için internet üzerinden ve cep telefonu ile ödeme imkanı sunmaktayız. Ayrıca bunun yanında İstanbul genelindeki 36 veznemizde 125 İGDAŞ gişesi ile 20 banka ve 5 finans kurumuna bağlı 1750 şubeden halen doğalgaz faturaları ödenebilmektedir" denildi.
Türk Telekom da, PTT, Türk Telekom bayilikleri ve bankalar tarafından tahsil edilen telefon faturalarının yaygın ödeme merkezleri ile kuyrukların önüne geçildiğini, bu merkezler vasıtasıyla ödemelerini yapan vatandaşların herhangi bir akmasa durumunda vatandaşın sorumlu tutulacağını kaydedildi.
DÜNYA GAZETESİ
02.01.2006
Bu haber 5.119 kez okundu...
|
 |