 |
 |
KONUT KREDİSİ KULLANAN TÜKETİCİLER, DİKKAT!
MORTGAGE (TUT-SAT) sistemine geçmek istemiyorsanız 06 Haziran 2007’ye kadar DİLEKÇELERİNİZİ VERMEYİ UNUTMAYINIZ!
06.03.2007 tarih ve 26454 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5582 sayılı KONUT FİNANSMANI SİSTEMİNE İLİŞKİN ÇEŞİTLİ KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN’ un 20. maddesi ile 2499 sayılı Kanuna eklenen Geçici 11 inci maddesine göre:
“Kanun kapsamında yer alan konut finansmanı tanımına uyan kredi ve finansal kiralama sözleşmelerinin tarafı olan tüketiciler (konut kredisi kullanan tüketiciler); bu maddenin yürürlüğe girmesini takiben üç ay içerisinde sözleşmenin yapılmış bulunduğu konut finansmanı kuruluşuna başvuruda bulunarak sözleşme konusu işlemin bu Kanunun 38/A maddesinde yer alan konut finansmanı tanımı kapsamı dışında değerlendirilmesi talebinde bulunabilirler.
Buna göre daha önce Konut kredisi kullanan ve süresi içinde (06.06.2007’ye kadar) talepte bulunmayan tüketicilerin, bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce düzenlenmiş bulunan sözleşmeleri, MORTGAGE (TUT-SAT) Kanun kapsamının dışında kalmak için , 06 Hazirana kadar kredi aldıkları Bankalara dilekçe ile başvurmaları gereklidir.
Tüketiciler tarafından henüz net olarak anlaşılmayan MORTGAGE (TUT-SAT) konusunda Tüketici Derneklerine çok sayıda soru iletilmektedir.
BU NEDENLE, tüketicilerimize konu ile ilgili önerilerimiz şunlardır:
5582 Sayılı Yasa çıkmıştır, ancak tüm mevzuat henüz oluşmamıştır. Başka bir deyişle, Mortgage yasanın altı henüz doldurulmamıştır. Tüketici haklarını konusunda belirsizliğini korumaktadır. Bu nedenle kredi alanlar, çok dikkatli olmalıdır.
Çünkü belirsizlik RİSK demektir.
- Değişken faizler, her zaman büyük risk taşır.
- Sabit faizle kredi almayı düşünen tüketicilerin , erken ödenmesi durumunda yüzde 2 oranında ceza ödeyeceği unutulmamalıdır.
- İlk taksitin ödenmemesi durumunda, bir aylık süre tanınarak borcun ödenmesi istenecek ve ödenmediğinde Banka evi satacak ve itiraz için kalan borcun yüzde 30’unu teminat olarak yatırma zorunluluğu olacaktır, itiraz haksız bulunduğunda yüzde 15 oranında ceza ödenecektir.
- Tüketici kredisiyle alınan konutlarda 5 yıl zaman aşımı uygulanırken, Mortgage ile alınan kredide bu süre sadece 1 yıldır.
- 10 yıl boyunca ev başkasına devredilemeyecektir.
- Tüketici kredisiyle alınan konutların birden fazla taksitinin geri ödemesinin yapılması yada kalan borcun tamamının ödenmesi durumunda gerekli faiz ve masraf indirimi yapılması zorunludur.
- 10 yıl sonra devredildiğinde kalan borcun yüzde 2’si ceza olarak ödenecektir.
- Birbirini izleyen en az iki ödemenin yapılmaması halinde kalan borcun tümünün ifası talep edilebilecektir.
- Mortgage’in İPOTEĞE DAYALI bir kredi olduğu unutulmamalıdır.
YUKARDAKİ BİLGİLER IŞIĞINDA, KONUT KREDİLERİNDE MORTGAGE SİSTEMİNE GEÇİLMESİNİ ÖNERMİYORUZ.
Bn. Engin Başaran
Tüketiciler Derneği
0 212 543 72 57
Fuat Engin
Tüketici Bilincini Geliştirme Der.
0 216 449 26 26
Ömer Keser
Tüketici Hakları Merkezi
0 212 545 0 888
Bu haber 4.695 kez okundu...
|
 |