 |
 |
İnternette bir ilk olma özelliği taşıyan E-Tüketici Projesine 2006 yılında gelen tüketici şikayetlerini değerlendiren Tüketici Hakları Merkezi Genel Başkanı Ömer Keser; “tüketicilerin ve üreticilerin istifadelerine sunmak amacıyla E-Tüketici Projesine gelen 5455 adet tüketicinin şikayet, soru, talep ve önerilerini internet üzerinden Türkiye tüketicisi ile paylaşıyoruz” dedi.
Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkanı Ömer Keser’in konuyla ilgili açıklaması aşağıdadır.
Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER’in 2004 yılında hayata geçirdiği ve bugüne kadar 10 Bin dolayında tüketicinin müracaat ederek istifade ettiği ayrıca, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 8. Tüketici Hakları Hizmet ödülüne layık görülen E-Tüketici Projesi’ne 2006 yılı içersinde toplam 5.927 tüketici müracaat ederek yardım talebinde bulunmuştur. Proje kapsamında şikayetinin yayınlanmasında sakınca görmeyen toplam 5.455 tüketicinin şikayet, soru, talep ve önerini derneğimizin resmi internet sitesi olan www.tumer.org ve www.tuketicimerkezi.org ta yayınlayarak tüketicilere, üreticilere, kamu kuruluşları ve örnek teşkil etmesi açısından sivil toplum örgütlerinin istifadesine sunuyoruz.
Kamuoyunun istifadesi için internet üzerinden yayınlanan 5.455 tüketici şikayetinin içeriğinde; Şikayet Numarası, Tarih-Saat, Ad-Soyad/Rumuz, Şikayet Edilen Firma/Kurum ve Şikayetin Konusu gibi bilgiler bulunmaktadır. Tüketicilerin ve projenin güvenliği açısından iletişim ve IP bilgileri kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Paylaşılan bilgilerin tamamı tüketiciler tarafından doldurulmuş olup derneğimiz tarafından istatistik haline getirilmiştir. Yıl içerisinde derneğimize ulaşan şikayet ve talepler tüketicinin isteği halinde firma ile paylaşılmıştır. Bir çok firma duyarlılık göstermesine rağmen bazı firmalar ise yeterli duyarlılığı sergilememiştir. Örneğin Smile ADSL ile ilgili tüketici şikayetleri için ilgili firma çalışma başlatırken aynı duyarlılığı tüm müracaatlarımıza rağmen TEKNOSA göstermemiştir.
RAKAMSAL DEĞERLENDİRME
ŞİKAYET KONUSUNA GÖRE
AYIPLI MAL 1934
AYIPLI HİZMET 1048
SERVİS HİZMETLERİ 986
KAMUSAL HİZMET 238
İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞLAR 495
KREDİ KARTLARI 356
SÖZLEŞMELERDEKİ HAKSIZ ŞARTLAR 253
KAPIDAN SATIŞ 212
FİYAT ETİKETİ 74
PAKET TUR 60
REKLAM 59
DEVRE MÜLK 35
SORU – DİLEK VE TEMENNİ 177
TOPLAM 5927
ŞİKAYETLERİN FİRMALARA GÖRE DAĞILIMI
BİDOLU.COM 260
TEKNOSA 119
NOKİA 103
KVK 94
GARANTİ 93
TURKCELL 82
SIEMENS 69
AKBANK 63
VESTEL 60
AVEA 58
HEPSİBURDA.COM 57
YAPI KREDİ 54
TÜRK TELEKOM 52
ARÇELİK 49
BAŞARI 40
VATAN BİLGİSAYAR 40
FİNANSBANK 38
GENPA 37
HP BİLGİSAYAR 37
BEKO 36
ADİDAS 35
TELSİM 35
BOSCH 34
MOTOROLA 34
EVKUR 32
GOLD 30
DİGİTURK 28
İSTİKBAL 28
OPEL 28
FORD 26
MNG KARGO 26
ARAS KARGO 25
RENAULT 24
D MERKEZ 22
BELLONA 21
İŞBANKASI 20
DİĞER TÜM FİRMALAR 3988
TOPLAM 5927
Not: İstatistik için en fazla şikayete konu olan 37 firma seçilmiştir.
E-Tüketici Projesine ulaşan tüm talepler derneğimiz üyesi avukat ve tüketici uzmanları tarafından değerlendirilmiş ve örnek şikayet dilekçeleri için E-Dilekçe Projesine yönlendirilmiştir. Bu işlemler için tüketicilerden aidat veya bağış adı altında hiçbir ücret talep edilmemiştir.
GENEL DEĞERLENDİRME
Derneğimize ulaşan tüketici şikayetlerine genel olarak bakıldığında, tüketicilerin ve üreticilerin/satıcıların hak ve sorumlulukları hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadıkları ortaya çıkmaktadır. Bu durum beraberinde mağduriyetlerin artmasına ve çözüm yollarının tıkanmasına da neden olmuştur.
Tüketicilerin bir mal veya hizmeti satın almadan önce gerekli piyasa araştırması yapmadıkları, okumadan sözleşme imzaladıkları, ürün etiketine dikkat etmedikleri, fatura veya fiş gibi alışverişlerini ispatlar mahiyetteki belgeleri almadıkları veya muhafaza etmedikleri, garanti belgesi, kullanma kılavuzu olmayan ürünleri tercih ettikleri ve tüketici haklarını yeteri kadar bilmedikleri için çeşitli mağduriyetler yaşadıkları ve yaşanan bu mağduriyetler karşında yeterli delil (belge) sahibi olmadıkları için haklılıklarını ispatlayamadıkları tespit edilmiştir.
Yine firmaların satış esnasında fatura veya fiş vermedikleri, garanti belgesi ve kullanma kılavuzu olmayan ürünleri sattıkları, etiket veya tarife bulundurmadıkları, arızalanan ürünler için servis fişi veya tutanağı düzenlemedikleri, tüketicinin cayma hakkını kullandırmadıkları, hakkını aramak talebiyle müracaatta bulunan tüketicilere yeterli bilgiye sahip olmadıkları için yardımcı olamadıkları derneğimizce yapılan tespitlerin arasında yer almıştır.
Ülkemizde halen yürürlükte olan Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve ilgili yönetmelikler, her tüketicinin ve üreticinin/satıcının anlayabileceği şekilde sade ve basit olarak düzenlenmiştir. Bu kanun sadece uzlaşmazlıklarda başvurulan bir kaynaktan öte vatandaşlık bilinci çerçevesinde önceden bilinmesi gereken bir ödev haline getirilmelidir.
Eğitim ve öğretim sürecinde dahi yeteri kadar ve pratik olarak verilmeyen tüketici bilinci, ülkemizde faaliyet göstermekte olan art niyetli satıcıyı/üreticiyi adeta cesaretlendirmektedir. Yanıltıcı ibarelerin Tv, Radyo ve Gazete reklamlarına kadar yansıdığı günümüzde tüketici savunmasız olarak bırakılmaktadır.
Teknolojik gelişmelere paralel olarak değişen tüketici alışkanlıkları başta internet olmak üzere bir çok alanda yeni tüketici şikayetlerinin oluşmasına da neden olmuştur.
Ömer KESER
Genel Başkan
Bu haber 5.058 kez okundu...
|
 |