 |
 |
Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan satın almak isteyen tüketicileri uyaran Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Gıda Komitesi Başkanı Veteriner Hekim Muhammet EFE “Kurbanlık hayvan satın almak isteyen tüketicilerin son derece dikkatli ve titiz olması gerekmektedir ” dedi.
Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Gıda Komitesi Başkanı Veteriner Hekim Muhammet EFE’nin konu ile ilgili açıklaması aşağıdadır.
Yaklaşmakta olan Kurban Bayramı öncesinde dini vecibelerini tam anlamı ile yerine getirmek isteyen tüketicilerin kurbanlık hayvan satın almadan önce ve kesim sonrasında birçok ayrıntıya dikkat etmesi gerekmektedir. İnsan sağlığı açısında da son derece önemli olan bu tavsiyelere tüketicilerin maksimum önem göstermesi yararına olacaktır.
Kurbanlık olarak satın alacağınız hayvanlarda;
İki ya da bir gözü kör olmamalı
Kulaksız ve kuyruksuz olmamalı, hatta kulak ve kuyruklarının üçte birinden fazlası kesik olmamalı,
Dişleri dökük olmamalı,
Memelerinin uçları kesik veya kuru olmamalı, meme uçlarının süt akan yerleri tıkanmış olmamalı.
Burnu kesik olmamalı .
Kurban edileceği yere yürüyemeyecek kadar topal ve halsiz olmamalı.
Aşırı derecede hasta ve zayıf olmamalı.
Dişi ise gebe olmamalı.
BİR HAYVANIN BESİLİ OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIZ?
Besi durumu iyi olan koyun ve keçileri bel omurları kavrandığında, kemikleri kolayca hissedilemez. Belleri düz ve yürüyüşleri diktir. Sığırların ise vücut çukurları kaybolmuş, kemik uçları belirgin değildir. Özellikle satın alınması düşünülen kurbanlık hayvanın menşe şahadetnamesi ve veteriner sağlık raporu mutlaka istenmelidir. Satın alacağınız büyük baş hayvanın raporlarındaki numarayla kulaklarındaki küpe numaralarının birbirini tutmasına dikkat ediniz.
Deri ve tüy yapısı ve görünümü dışarıdan bakıldığında bir hayvanın sağlıklı olup olmadığını gösteren en önemli kriterlerden biridir. Sağlıklı bir hayvanın derisi parlak, tüyleri düzgün ve dökülmemiştir. Gözleri canlı ve dikkatli, vücut aktif ve hareketlidir. Yemlenme harici genellikle geviş getirir durumda görünürler.
KESİM ÖNCESİ VE KESİM SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
Kurbanlık hayvanlar en az sekiz saat dinlendirildikten sonra kesime alınmalıdır.
Hayvanlar uzun süre aç ve susuz bırakılmamalıdır.
Kesim yerine götürülürken eziyet edilmemelidir.
Kesimde kullanılacak bıçaklar çok temiz ve keskin olmalı, bıçakların bileme işlemi hayvanların yanında yapılmamalıdır.
Hayvanlar kesime alınmadan önce, kanın boşalmasını sağlamak için hayvanlar meyilli bir yere alınmalı, çok iyi zapt-ırapt altına alındıktan sonra kıble istikametine döndürülerek kesilmelidir.
Kesme işleminin hemen akabinde ön bacaklardan üstte kalanı serbest bırakılmalıdır. Omurilik ancak kan tamamen akıtıldıktan sonra kesilmelidir.
Kesme işlemi, boğaz çıkıntısının biraz altından yapılmalıdır, bu sayede yemek borusu boynun her iki yanında yer alan kan damarları ve nefes borusunun kesilmesi sağlanmalıdır.
Yüzme esnasında deriye zarar vermemeye öd kesesi, idrar kesesi, işkembe ve bağırsakları delmemeye özen gösterilmelidir.
KESİM SONRASI DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Deri altında aşırı derecede kanama, morarma, çürüme ve yeşilimtırak odaklar bulunduğunda,
Etlerin içinde ve organların dış kısımlarında yer alan bezelerde ( lenf yumruları) aşırı derecede şişlikler ve iltihaplanmalar görüldüğünde ,
Akciğer üzerinde su kesesi gibi, pirinç tanesi gibi oluşumlar, iltihaplanma ve kireçlenme odakları ile göğüs kafesine organ yapışmaları görüldüğünde,
Karaciğer üzerinde sonradan oluşmuş değişik büyüklük ve renkte odaklara rastlanıldığında,
Etin normal kokusu dışında değişik kokular hissedildiğinde.
Özellikle akciğer ve karaciğer üzerinde değişik sayıda yuvarlak su keseleri gibi oluşumlara rastlanırsa kesinlikle bu keseler patlatılmamalı, kedi ve köpeklere yedirilmemeli, derin bir çukur kazıp içine gömülmeli ve üzeri toprakla kapatılmalıdır. Köpeklerin eşerek çıkartmasına mani olunmalıdır.
DERİYLE İLGİLİ YAPILACAK İŞLEMLER
Derinin zedelenmemesi için ucu küt bıçaklar kullanılmalı, deri üzerinde et ve yağ parçalarının kalmamasına özen gösterilmelidir.
Deriyi tuzlamadan önce, soğuması, kan ve suların süzülmesi için 1-2 saat bekletilmelidir.
Kullanılacak tuz, temiz ve iri taneli olmalıdır.
Koyun ve keçi derilerinde, derinin ağırlığının yarısı kadar, sığır derilerinde ise deri ağırlığının üçte biri kadar tuz kullanılmalıdır.
Deriler bekletilmeden hibe edilmeli, şayet bekletilecekse soğuk bir ortamda tutulmalıdır.
Veteriner Hekim Muhammet EFE
Gıda Komitesi Başkanı
Bu haber 4.753 kez okundu...
|
 |