 |
 |
Küresel ısınma nedeniyle mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ile su kesintilerinin gerçekleştirileceği yönünde kamuoyunda çıkan haberlerin artması üzerine ambalajlı su tüketiminde patlama yaşanacağını belirten Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komitesi Başkanı Av.Faruk HANÇER “olası istismarın önüne geçebilmek amacıyla, ambalajlı su üreticilerinin yapacağı anormal fiyat artışları ile hijyen denetimleri sıklaştırılmalıdır.” dedi.
Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komitesi Başkanı Av.Faruk HANÇER’in konuyla ilgili açıklaması aşağıdadır.
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden bunaltıcı sıcaklar, su kesintisi haberleri ile birleşince, ambalajlı içme suyuna olan talebi patlama noktasına getirmiştir. Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde yapılması düşünülen su kesintisi haberleri tasarruf bir yana su kullanımını anormal oranda arttırmaktadır. Tüketicilerin bilinçsizce su depolama yöntemleri telaş ile birleşince bulaşıcı hastalıklara adeta davetiye çıkarmaktadır.
Özellikle işlem görmemiş doğal içme sularının eski teknolojilerle, tahlil yapılmadan ve eksik denetimler neticesinde tüketiciye ulaşması sıcaklıkların etkisiyle de ciddi enterotoksemilere (ishal, kusma belirtileri gösteren zehirlenmelere) yol açar ki bunlar toplu zehirlenme vakalarının başında gelebilmektedir.
Yaşanan bu süreçte, oluşan toplumsal sıkıntının bir istismar aracı olarak kullanılmamasını sağlamak kamunun anayasal vazifesidir.
Sağlık Bakanlığı ve ilgili diğer kurumlar, yapacağı denetimleri artırarak gerek fiyat istikrarlarının korunmasını, gerekse ulaşılmaya çalışılan yeni kaynakların ve mevcut piyasaya sunulan kapalı suların kontrollerinin artırılmasını sağlamalıdır.
Yıllar önce oluşan buna benzer krizlerin ve sonucunda oluşan nemalanmaların önüne geçilmeli ve gerekli önlemler derhal alınarak kontrollere ağırlık verilmelidir. Zira ortada serbest piyasa şartlarını bozan ve devletin duruma müdahalesini gerektiren olağanüstü bir durum oluşmaktadır.
Kontroller; özellikle fiyatların artışlarının engellenmesi, yeni kaynakların ve mevcut kapalı suların sağlık açısından gerekli analizlerinin yapılarak değerlerin korunması, ruhsat kontrolü, su satan firma veya şahısların denetimi şeklinde yoğunlaşmalıdır. Bu denetimlerin arttırılması ile, tüketicilerin yaşayacağı olası sosyal, ekonomik ve sağlık sorunları ve beraberindeki mağduriyetlerinin önüne geçilecektir.
Kamu; gelen tehlikenin farkına vararak yerel yönetimlerin ötesinde, daha üst oluşumlarla alınacak tedbirleri belirlemeli ve takipçisi olmalıdır.
Av. Faruk HANÇER
Genel Başkan Yardımcısı
Hukuk Komitesi Başkanı
Bu haber 4.896 kez okundu...
|
 |