 |
 |
Ekmek Tasarrufu Günü nedeniyle Sefer Tası Hareketi tarafından düzenlenen toplantıda Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER'in katkılarıyla hazırlanan "Tüketici Saati" Programına teşekkür plaketi verildi. Plaketi TV NET Televizyonu Tüketici Saati Programı yapımcısı ve sunucusu aynı zamanda Tüketici Hakları Merkezi Genel Başkan Yardımcısı Sebahattin DOĞAN, Abdullah KORUN'un elinden aldı.
Ekmek Tasarrufu Günü açılış konuşmasını yapan Sefer Tası Hareketi Başkanı Ümit Sinan Topçuoğlu; kampanyayı başlattıktan sonra kamu kuruluşları ve üniversitelerin desteğini aldıklarını söyledi. Ekmek taşıyan yük hayvanlarına binilmesini yasaklyşan fermanı göstererek Türk kültüründe ekmeğe tarih boyunca verilen değeri anlattı. Başlatılan hareketin yaygınlaşarak bir çok bölgede tekrar ettiğini söyledi.
İTO Meclis Başkanı ve Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Başkanı, Hububat Temizleme Öğütme Ekmek Fabrikaları Meslek Komitesi Başkanı Muharrem Keçeli’nin konuşmasında israfı önleme hareketini olumlu bulduğunu belirterek şunları söyledi:
“Tüketiciye ve Türk halkına bu hareket büyük hizmet veriyor. Ekmek bir nimettir. Yere düşünce öpüp başımıza koyarız. Ekmek üzerine yemin ederiz. Ekmek parası için çalışırız. Ekmek üretenler ise ekmek paralarını ekmekten çıkarıyorlar. Gıda maddelerini israfı engellemeye yönelik bu çalışma takdire şayandır. Dünyada kişi başına 128 kg ekmek tüketimiyle dünyada birinciyiz. Ekmeksiz sofra düşünülemez, ekmek yoksa karnımız doymaz. Doktorlar ekmeği yasaklatarak yanlış bir kanıyla zayıflama kürleri uyguluyorlar. Bilimsel olarak ekmek tek başına doyurucudur ve şişmanlatmaz. Şişmanlatan yanında yenilen yağlı gıdalardır. Ancak ekmek tüketiminde dikkat etmeliyiz. Çöplükte gördüğüm atılmış bütün ekmeklerden utanıyorum.”
Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul İl müdürü Doç.Dr. Ahmet Bilgili toplantıya 8 yaşındaki kızı Zeynep ile katıldı. Konuşmasında kurumsal israfın nasıl önelenebileciğinin araştırılması gerektiğini söyleyen Bilgili şöyle konuştu: “İsraf kültürü verilmelidir. Bu aile ortamı ndave eğitimle verilebilir.Yeni yetişen gençlere israfın zararları anlatılmalıdır. Dünya nimetlerini israf etmemeleri anlatılmalıdır.”
Hareketi ve israfı önleme kampanyasını destekleyen gazetecilere Nadir Güllü ve Abdullah Korun tarafından ödüller verildi. Hürriyet’ten Ayten Serin, Yeni Şafak’tan Yaşar Süngü, TV 5 ‘ten Gülsen Ortaç, TV Net’ten Sebahattin Doğan’a teşekkür plaketleri verildi.
Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkan Yardımcısı ve “Ekmek bir tutkudur” kitabının yazarı Dilistan Çilingiroğlu Shipman’ın konuşmasında ekmeğe olan tutkusunu şöyle dile getirdi:
“Mutfağın sevgilim olduğunu keşfederek alimeni itirazına rağmen yemekle ilgilendim. Almanya’da Türk kültürü ve yemekleri konusund çılışmalarda bulundum. Ekmeğe çok saygılı bir insanım. Ama hiçbir kitapta ekmek tarifi yoktu.Osmanlı ekmeğini anlatan yazılarım var. Ekmek israfı yönünde yapılan çalışmaları destekliyorum.Ekmek su kaybettiği için bayatlar. Ekmeğe evladınız gibi davranın.”
Bu haber 1.869 kez okundu...
|
 |