 |
 |
Türkiye, gündemi çok hızlı değişen ve değiştirilebilen bir ülke. Ancak bu kez toplumsal cinayet boyutuna ulaşan ve doğrudan tüketicilerin sağlık, güvenlik ve sağlıklı çevreye sahip olma hakkına bir tecavüz olan bu varil skandalının-gündemin değişmesinden yararlanılarak- unutulmasına izin vermeyeceğiz.
Tuzla’nın toprakları ölüm çöplüğü değil!
Tübitak’ın varillerdeki maddeleri tahlil sonuçlarını açıklamasıyla bilinen korkunç gerçek bir kez daha bilimsel açıklığa kavuştu. Özellikle İlaç üreterek tedavi eden bir firmanın(!); zehirli atıklarıyla canlıların yaşamını tehlikeye sokmasını anlamak ve kabul etmek mümkün değil !
Sağlıklı bir çevrede yaşamak en temel tüketici hakkıdır. Ancak bugün Türkiye’de biliyoruz ki yalnız Unifar’ın değil; bir çok sanayi kuruluşunun, konut ve çevresel atıklarının yüzde 95’i geri kazanılamamakta ve milli servete dönüştürebilecek çöpler, zehirli atıklar her metrekaresi birbirinden kıymetli topraklarımıza gömülmekte ve çevreyle birlikte üstünde yaşayan tüm canlılar olumsuz etkilenmektedirler.
Bu bağlamda, tüketiciler olarak merkezi ve yerel yöneticilerden her tür tedbirin alınmasını, ciddi denetimlerin ve ağır yaptırımların uygulanmasını beklemekteyiz.
Gelirini tüketici üzerinden elde eden, ancak çevreye saygı göstermeyecek kadar pervasızca atıklarını toprağa gömen sözde sanayicilerin açıklanmasını, onlara en ağır cezalar uygulanmasını ve tüketicilerin de çevrelerine sahip çıkmasını beklemekteyiz.
Türkiye’nin başka sanayi bölgelerinde de benzer atık vadilerinin ortaya çıkabileceği endişemiz var. Bilinen yerler varsa derhal koruma altına alınmalı; buralara insan, hayvan giriş çıkışları engellenmeli, bu bölgelerdeki tarım ve hayvan üretim ve tüketimleri yasaklanmalıdır.
Mevcut ürünler üzerinde laboratuvar araştırmaları yapılmalı ve kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Sanayi, konut, tarım ve çevre atıklarının bertarafı ile ilgili bir eylem planı hazırlanmalı, gerekirse tüm sivil toplum kuruluşları, devlet kurumlarının katılacağı bir ATIK KURULTAY’ı oluşturularak AB sürecinde çıkarılacak uyum yasaları ve uygulumaların zemini oluşturulmalıdır.
Atıkların geri kazanımı ile ilgili süreç tüketiciyi ve sanayiciyi de kapsayan şeffaf bilgi ortamında gerçekleştirilmeli ve katılımcı çözümler üretilmelidir.
TÜKETİCİ HAKLARI MERKEZİ TÜ-MER
TÜKETİCİLER DERNEĞİ TÜDER
Bu haber 4.875 kez okundu...
|
 |