 |
 |
Cep telefonu aboneliği ve uçak biletlerine 1 YTL’lik çevre katkı payı getiren yasa teklifi, sektör temsilcileri ile tüketici ve sivil toplum örgütlerinden büyük tepki aldı.
Türkiye’de telekomünikasyon hizmetlerinden alınan vergilerin dünyanın en yüksek vergileri olduğunu hatırlatan tüketici derneklerinin yetkilileri, “Gerekirse cepleri kapatma kampanyası başlatırız.” açıklaması yaptı. Havayolu şirketleri de söz konusu artışı biletlere zam olarak yansıtacak. Meclis Çevre Komisyonu’nun önceki gün kabul ettiği tasarının Genel Kurul’dan aynen geçmesi halinde 35 milyon cep telefonu abonesinden her ay 1 yeni lira Çevre Vergisi alınacak.
Cep telefonlarından halen Özel İletişim Vergisi, Katma Değer Vergisi, eğitime katkı payı, Telsiz Genel Müdürlüğü payıyla birlikte alınan vergilerin toplamı yüzde 60’ı geçiyor. Çevre Vergisi’ni cep telefonlarından alma yönündeki düzenlemeyi sert dille eleştiren Tüketiciler Derneği Başkanı Engin Başaran, “Tüketicinin en temel haklarından iletişim hakkının engellenmesi ve baskı altına alınması çok yanlış. Zaten yüksek fatura ve vergi yükünden şikayet eden tüketiciler, vergi tahsilinde en kolay adres olarak görülüyor. Hükümet bu kolaycılıktan vazgeçmeli.” dedi. Başaran, ayrıca Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan telekomünikasyon vergileri kıyaslandığında yüzde 60’ları geçen vergi yüküyle en yüksek faturanın Türk tüketicisine çıkarıldığına işaret etti. Tüketici Hakları Merkezi Genel Başkanı Ömer Keser de faturalı hat sahibi bir cep telefonu abonesinden doğrudan alınan verginin aylık yüzde 35’leri bulduğunu hatırlatarak, hükümeti bütçe açığını kapatmaya çalışmakla suçladı. Keser, kayıtdışı ekonomi faaliyetlerinin üstüne gitmek yerine, kayıtlı ve doğrudan tüketicileri etkisi altına alan yöntemlerle vergi toplanmasının vergi adaletine de aykırı olacağını ifade etti. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu, çevre katkı paylarının cep telefonlarından alınmasını yeni bir ‘Deli Dumrul’ vergisi olarak nitelendirdi. Uğurlu, şöyle konuştu: “Dönüp dolaşıp hep aynı yerden vergi alınması altyapı hizmetlerinin pahalılaşmasına, dolayısıyla ekonominin kilitlenmesine sebep oluyor. Hem firmalar, hem şahıslar ucuz haberleşme hakkına sahiptir, doğrudan ve dolaylı vergilerle engellenmemeli.” Telekomünikasyon Kurumu’ndan lisans alan 43 operatör, 90’dan fazla internet servis sağlayacısının da geçen seneden beri yüzde 15 Özel İletişim Vergisi’ne tabi olduğunu hatırlatan Uğurlu, internetten, sabit telefonlardaki aramaya kadar her kanaldan alınan vergilerle Türkiye’nin rekortmen ülkeler arasına girdiğini kaydetti.
Vergi arttıkça abone daha az konuşuyor
Avea Genel Müdürü Cahit Paksoy, “Çevre katkı payı ile elektromanyetik kirliliğin vergilendirildiği düşünülüyorsa, öyleyse televizyon vericileri, telsiz antenleri vb. de hesaba alınmalı. Teklif Genel Kurul’a gelmeden diğer operatörlerle birlikte derdimizi ilgili mercilere anlatacağız.” dedi. Turkcell, Telsim ve Avea’nın hizmet verdiği sektörden alınan vergilerin toplamı yıllık 5 milyar doları buluyor. Verginin artması konuşmayı da etkiliyor. Abonelerin telefonlarıyla aylık konuşma süreleri 1999’da 2,5 saat iken bu süre 1 saate düştü. Türkiye’nin yüzde 60’ları aşan vergi oranlarıyla haberleşme hizmetlerinin vergilendirilmesi konusunda dünyada birinci. Telefondan sadece yüzde 18’lik KDV alınması halinde görüşme ücretleri yüzde 50 ucuzluyor.
Kaynak: Zaman Gazetesi
09.04.2005
Fatih Uğur
Bu haber 4.912 kez okundu...
|
 |