 |
 |
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu 10 Ekim tarihinde yapmış olduğu 133. Toplantı neticesinde mevzuata aykırı olan reklamlar ile ilgili çeşitli firmalara reklamı durdurma ve para cezası vermiştir. Tüketici Hakları Merkezi Genel Başkanı Ömer KESER, söz konusu kararları yorumladı.
Buna göre özellikle yoğun reklam sebebiyle bir çok tüketicinin tercihi haline gelen ürün ve hizmetlerin aslında tüketiciye ayıplı bir mal veya hizmet olarak satıldığı gerçeği ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla tüketicinin yanıltıcı reklam nedeniyle satın almış olduğu mal ve hizmetler Tüketici Kanunu gereğince ayıplıdır. Firmalar tüketiciye, mevzuata aykırı ve yanıltıcı reklamlar marifetiyle satmış olduğu mal ve hizmetlerin bedelini geri iade etmelidir.
Söz konusu kararlarda; Danone Tikveşli Gıda ve İçecek San. ve Tic. A.Ş'nin Temmuz 2006 tarihinden itibaren çeşitli yazılı, sözlü ve görsel mecralarda yayımlanan “Kalbinizi düşünün, kolesterolünüzü düşürün” ifadelerinin yer aldığı ”Danone Danacol” isimli ürün reklamları, Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun ile Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği'ne aykırı bulunduğu yine, Seher Gıda Pazarlama San. ve Tic. A.Ş.'nin 22 Temmuz 2006'dan itibaren çeşitli yazılı, sözlü ve görsel mecralarda yayımlanan “Kolesterolü yüzde 15'e varan oranda düşürür ve kontrol altına alır” ifadelerinin yer aldığı “Ülker Kalbim Benecol” isimli ürün reklamları ile Unilever San. ve Tic. Türk A.Ş.'nin bir derginin Ekim sayısında yayımlanan “Kolesterolünüzü yüzde 15'e varan oranda düşürür” ifadelerinin yer aldığı “Becel Pro-activ” isimli ürün reklamlarının da, söz konusu mevzuata aykırı olduğu belirlenmiştir.
Yine, Biota Bitkisel Kozmetik Laboratuvarları Tic. Ltd. Şti'ye de “Bioxcin” isimli ürününe ait “Saç dökülmesine karşı Bioxcin” başlıklı broşürde yer alan ibarelere ilişkin iddiaların da bilimsel olarak ispatlanamaması nedeniyle, 5 bin 491 YTL idari para cezası ve reklamı durdurma kararı verilmiştir.
Benzer uygulamalar diğer örneklerde de görülmektedir.
Dolayısıyla bu zamana kadar tüketicilere satılmış olan mal ve hizmetlerin tamamı ayıplıdır. Çünkü 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna göre; Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilânlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir." hükmü getirilmiştir. Dolayısıyla bu hüküm gereğince reklamında mevzuata aykırı ifadeler kullanmak suretiyle mal ve hizmet satan ve tüketiciyi yanıltmak suretiyle mağdur eden söz konusu firmaların mal ve hizmetleri ayıplıdır.
Reklam Kurulu kararı gereğince tüketicilere ayıplı mal ve hizmet sattıkları tespit edilen firmaların tüketiciye herhangi bir müracaata gerek kalmaksızın bedel iadesi yapmaları gerekmektedir. Bu durumda olan tüketiciler, yanıltıcı reklam nedeniyle alınan mal ve hizmetin iadesi ve ödenen bedelin geri verilmesi ile ilgili olarak Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri veya Tüketici Mahkemeleri'ne Reklam Kurulu kararlarını delil göstererek dava açabilirler.
Ömer KESER
Genel Başkan
Bu haber 4.790 kez okundu...
|
 |