 |
 |
Tüketici Mahkemesi sıfatı ile Konya Ereğli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi ve Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin kararlarını değerlendiren Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Genel Başkanı Ömer KESER, “Mücadele eden tüketici er yada geç hakkını almaktadır. İlgili mahkeme kararlarını örnek teşkil etmesi açısından kamuoyu ile paylaşıyoruz” dedi.
Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Genel Başkanı Ömer KESER’in konuyla ilgili açıklaması aşağıdadır.
Özkan Özgüven isimli bir tüketici, Tüketici Mahkemesi sıfatı ile Konya Ereğli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müracaat ederek; satın almış olduğu akaryakıtın bozuk (standart dışı) olduğunu ve bu nedenle aracında arıza meydana geldiğini, elinde ispat mahiyetinde tüm evrakların bulunduğunu, akaryakıtı satın aldığı firmaya yaptığı tüm başvuruların sonuçsuz kaldığını, gerekli tüm tespitlerin yapıldığını, yapılan tespitlerde ise satın aldığı yakıtın standarta uygun olmadığının anlaşıldığını, yakıt güvence kartı ile aracına hep aynı istasyondan yakıt aldığını, oluşan arızanın ise aracın garanti kapsamı dışında tamir edilerek giderildiğini ve tamir bedelini ödemek zorunda kaldığını belirterek oluşan bedelin tazmini talep etmiştir.
İlgili mahkeme, standart dışı akaryakıt satmak suretiyle tüketiciyi zarara uğratan firmayı yasal faizleri ile birlikte tazminat ödemeye mahkum etmiştir. Dosya Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından da onanmıştır.
Söz konusu mahkeme kararlarını, standart dışı akaryakıt satın almak suretiyle mağdur olan tüketicilere yol göstermek ve örnek teşkil etmesi amacıyla kamuoyu ile paylaşıyoruz.
Ülkemizde yapılan akaryakıt denetimlerinde her iki istasyondan birinde standart dışı akaryakıta rastlanmaktadır. Gerekli denetimlerin eksikliği ve yapılan denetimler neticesinde oluşan cezai müeyyidelerin yetersizliği, maddi ve manevi zarara uğrayan ve zararını tazmin etmek isteyen tüketicileri hukuk mücadelesine itmektedir. Bu karar, hukuki mücadele vermek isteyen mağdur tüketiciler için emsal teşkil etmektedir.
Akaryakıt satın alan tüketicileri maddi ve manevi zarar uğramamaları için son derece dikkatli olmaya çağırıyoruz. Tüketiciler, fatura veya fiş gibi delil olabilecek tüm belgeleri mutlaka almalı ve muhafaza etmelidir.
Standart dışı akaryakıt satın aldığı konusunda şüphelenen tüketiciler, şikayetlerini vakit kaybetmeksizin Sanayi ve Ticaret Bankalığı Ölçüler ve Tartılar Genel Müdürlüğü’ne veya Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Mobil Akaryakıt Denetim Araçlarına iletebilir.
Ömer KESER
Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER
Genel Başkanı
Bu haber 4.974 kez okundu...
|
 |