 |
 |
Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM’ın köprü geçiş ücretlerinde yapılması düşünülen yeni ayarlamalarla ilgili açıklamalarını değerlendiren Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Hukuk Komitesi Başkanı Av. Faruk HANÇER “köprü geçiş ücretlerinde yapılması düşünülen yeni düzenlemede milyonlarca tüketicinin yıllarca ödemiş olduğu fazla ücretler mutlaka dikkate alınmalıdır.” dedi.
Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Hukuk Komitesi Başkanı Av. Faruk HANÇER’in konuyla ilgili açıklaması aşağıdadır.
Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bir soru üzerine, Boğaz köprülerinin geçiş ücretlerinde yapılacak indirimle ilgili hazırlıkların birkaç gün içinde tamamlanacağını belirterek, indirimin 1999 yılından bu yana bir vatandaşın köprü geçişlerine idari yargıda açtığı dava sonucu başlayan bir uygulama olacağını ve bu indirimle ilgili hazırlıkların, OGS ve KGS'lerin ayarlanması ile birlikte uygulanmaya başlanacağını ifade etmişti.
Köprü geçiş ücretleri ile ilgili ilk başta kamuoyuna yansıyan indirim haberleri, hükümetin tüketicilere yönelik bir jesti olarak algılanmış fakat sayın bakanın bir soru üzerine vermiş olduğu cevap, yıllar önce açılan bir davanın neticesinde indirimin yapılacağı gerçeğini ortaya çıkarmıştır.
Geçmişte özelikle köprü ve otoyol zamları ile ilgili tüketici örgütlerinin vermiş olduğu mücadeleler daha hafızalardan silinmemişken, bakanlığın ilk başta jest gibi lanse ettiği köprü geçiş ücretleri ile ilgili indirim haberleri kafamızda soru işaretleri oluşmasına neden olmaktadır.
Öncelikle yapılan açıklamalar ışığında bu yargı kararı ile, köprü geçişlerinde 1999 yılından bu yana milyonlarca tüketiciden, milyonlarca YTL haksız tahsilat yapıldığı gerçeği ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla yeni yapılacak düzenlemede indirim oranı belirlenirken bugüne kadar yapılan haksız tahsilat mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. 1999 yılındaki rakamlar baz alınarak yapılması düşünülen bir indirim gerçekçi olmaktan uzak kalacaktır.
Öte yandan tüketicilerin büyük çoğunluğunda, yapılması düşünülen sürpriz indirimin hemen arkasından tekrar bir zam yapılacağı kanaati oluşmuştur. Bakanlık özellikle yargı kararını iyi irdelemeli ve “nasıl olsa tekrar zam yaparak dengeyi sağlarım” şeklinde bir düşünceye kapılmamalıdır.
Dolayısıyla Ulaştırma Bakanlığı yeni belirleyeceği tarifelerde tekrar hukuki bir müdahaleye sebebiyet vermeden, 1999 yılından bugüne kadar alınan fazla ücretin telafisini içeren gerçekçi bir indirim yapmalı ve tüketicileri bu konuda rahatlatma yoluna gitmelidir.
Av. Faruk HANÇER
Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER
Hukuk Komitesi Başkanı
Bu haber 4.959 kez okundu...
|
 |