 |
 |
Türk Telekom un sabit ücretleri ile ilgili yaşanan gelişmeleri değerlendiren Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komitesi Başkanı Av. Faruk HANÇER“ Türk Telekom, maksadını aşan bir açıklamayla hakem heyetlerini zan altında bırakarak yasal olmayan kararlar veriyormuş gibi yansıtmaktadır.” dedi.
Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komitesi Başkanı Av. Faruk HANÇER’in konuyla ilgili açıklaması aşağıdadır.
Beykoz Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin Türk Telekom sabit ücretleri ile ilgili kararı geçtiğimiz hafta kamuoyunda yankı bulmuş, beraberinde birçok tartışmanın yaşanmasına da yol açmıştır. Bu süreçte çok sayıda tüketici ve basın kuruluşu derneğimize ulaşarak karar hakkındaki yorumlarımızı öğrenmek istemiştir.
Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER; söz konusu kararın iptali ile ilgili Tüketici Mahkemesi sürecini dikkatlice takip etmektedir.
Mamafih bu gelişmelerin dışında Türk Telekom’un geçtiğimiz hafta sabit ücretle ilgili yaptığı açıklama milyonlarca tüketicinin ve onların temsilcisi tüketici örgütlerinin endişesine neden olmuştur. Söz konusu açıklamada; “Haberlerde sözü geçen Tüketici Hakem Heyetleri, Anayasa Mahkemesi’nin kısa bir süre önce açıklanan kararına göre mahkeme niteliğinde değildir. Bu nedenle sabit ücret aleyhindeki Tüketici Hakem Heyeti kararı bir yargı kararı değildir.” şeklinde ifade edilmiştir.
Derneğimiz TÜ-MER; Türk Telekom tarafından yapılan açıklamayı talihsizlik olarak nitelendirmektedir. Zira Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna göre; tüketici ile üretici arasında her yıl belirlenen bedellere göre oluşan uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetlerine başvuru zorunlu bulunmaktadır. Bu uyuşmazlıklarda heyetin vereceği kararlar tarafları bağlar. Bu kararlar İcra ve İflas Kanununun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilir. Taraflar bu kararlara karşı onbeş gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edebilirler şeklinde düzenlenmiştir. Üst mahkemeye başvuru tedbir kararı verilmedikçe icrayı durdurmamaktadır. Bu durum mahkeme kararlarında da zaten böyledir.
Açıklamada bahsi geçen Anayasa Mahkemesi kararında ise; Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinin verdiği kararlara ilişkin bir değerlendirme bulunmayıp yalnızca Anayasa Mahkemesine başvuru hakkı bulunup bulunmadığına, yani usule ilişkin bir değerlendirme yapılmıştır. Açıklamada iddia edildiği gibi Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinin kararları mahkeme kararı değildir denerek hakem heyetlerinin verdiği kararların geçerliliğinin bulunmadığına ilişkin bir değerlendirme yapılmamıştır.
Hukuki sürecin devam ettiği şu aşamada, Türk Telekom’un Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ni hedef alan bir açıklama yapmasına anlam verememekteyiz. 1995 yılından beri çalışmalarını devam ettiren Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri, özellikle sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla olumlu bir noktaya getirilerek tüketici şikâyetlerinin çözümünde önemli bir basamak olmuştur. Ve Hakem Heyetleri yasayla kurulmuş olup yasalara göre kararlar vermektedir. Bu süreçte kanunda açıkça belirtilen ve kararlarının tarafları bağlayıcı olduğu net olarak ortada olan Hakem Heyetlerinin hedef alınmış olmasını, maksadı aşan bir açıklama olarak nitelendirmekteyiz.
Öte yandan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’nü bir an önce harekete geçerek hakem heyetleri ve işleyişi hakkında ilgili kurumları ve tüketicileri bilgilendirmeye davet ediyoruz.
Av. Faruk HANÇER
Genel Başkan Yardımcısı
Hukuk Komitesi Başkanı
Bu haber 5.914 kez okundu...
|
 |